Haber

Putin: “Ukrayna heyeti İstanbul’da barış belgesi imzalamaya hazırdı ancak Johnson onları caydırdı”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’li gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda, “Ukrayna ile İstanbul’da görüştük ve anlaştık. Hatta Ukrayna müzakere heyeti başkanı Sayın Arakhamia ön belgeyi (barış belgesi) bile imzaladı. Ama sonra şunu tüm dünyaya açıkça ortaya koydu: ‘Biz bu belgeyi imzalamaya hazırdık ama sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson geldi ve Rusya ile savaşmanın daha iyi olacağını söyleyerek bizi bundan vazgeçirdi. İfadesi yayınlandı. Bunu halka açık bir şekilde söyledi ‘dedi ve Rusya’nın hala savaşı sona erdirmek için müzakere ettiğini de sözlerine ekledi. Açık olduğunu vurguladı.

ABD’li gazeteci Tucker Carlson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da yaptığı 2 saatlik röportajı internet sitesinde yayınladı. Putin, Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta haklı olmasının nedenlerini Ukrayna tarihinden yola çıkarak açıkladı. Konuşmasında Batılı ülkelere mesaj veren Putin, “Batı, güçlü Rusya’dan çok güçlü Çin’den korkuyor. Çünkü Rusya’da 150 milyon, Çin’de 1,5 milyar insan var ve ekonomisi büyük bir hızla büyüyor.” . Yıl başına.” 5’ten fazla. Eskisinden bile daha fazlaydı. Ancak bu Çin için yeterli. Potansiyeller çok değerli. Çin’in potansiyeli çok büyük, satın alma gücü paritesi ve ekonomi büyüklüğü açısından bugün dünyanın en büyük ekonomisi. Zaten uzun zaman önce ABD’yi geçmiş durumda, “Hızla büyüyen bir durumda” dedi.

“İstersek NATO’ya katılıp katılamayacağımızı sordum”

Putin, “Eski ABD Başkanı Bill Clinton ile Kremlin’de, yan odada yaptığımız toplantıda kendisine şunu sordum. Bill, sence Rusya NATO’ya katılmak isteseydi bu olur muydu? Kendisi şöyle dedi: ‘Sen biliyorum, bu farklı bir soru, olacağını düşünüyorum.’ “Fakat daha sonra onunla akşam yemeği için buluştuğumuzda, ‘Biliyorsunuz grubumla konuştum, hayır, bu şu an için mümkün değil’ dedi. Kendisine sorabilirsiniz, sanırım röportajımızı izleyip onaylayacaktır. Eğer o olmasaydı böyle bir şey söylemezdim. Artık “Bu imkansız” dedi. Putin, Tucker Carlson’a “Samimi miydin? NATO’ya katılır mıydın?” diye sordu. “Bakın ‘Mümkün mü, değil mi?’ diye sordum. Aldığım cevap ise ‘hayır’ oldu. Eğer ‘evet’ deseydi yakınlaşma süreci başlayacaktı ve ortaklarımızın samimi dileklerini görebilseydik nihayet bu (Rusya’nın NATO’ya katılması) gerçekleşebilirdi. Ama” Olmadı. Hayır hayır demektir.”

“NATO Doğu’ya genişlememe sözü verdi ama bunu 5 kez ihlal etti”

Putin, NATO’nun Doğu’ya doğru genişleme çabalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Putin, “Bize Doğu’da bir santimetre bile NATO olmayacağı sözünü vermiştik. Sonra ne oldu? ‘Kağıt üzerinde değil, genişleyeceğiz’ dediler.’ Yani bu 5 kez oldu; Baltık Devletleri’nde, tüm Doğu Avrupa’da olduğu gibi.” “Şimdi asıl meseleye geliyorum. Sonunda Ukrayna’ya geldiler. 2008’de Bükreş’te yapılan zirvede Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya katılım kapılarının açık olduğunu ilan ettiler” dedi. Putin, “Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra sınırlarımızın eski birlik cumhuriyetlerinin sınırları boyunca olması konusunda mutabakata vardık. Bunu da kabul ettik. Ancak NATO’nun genişlemesini hiçbir zaman kabul etmedik, üstelik Ukrayna’nın genişlemesini de asla kabul etmedik.” NATO üyeliği.” “Orada bizimle görüşmeden NATO üslerinin kurulması konusunda anlaşmaya varmadık” dedi. Tucker Carlson: “ABD Başkanı’nı, Dışişleri Bakanı’nı arayıp, Ukrayna’yı NATO güçleriyle militarize etmeye devam ederseniz harekete geçeceğimizi söylediniz mi?” Soruyu yanıtlayan Putin, “Bunu hep konuşuyorduk. ABD ve Avrupa ülkeleri başkanlarını bu gelişmeleri bir an önce durdurmaya ve Minsk Anlaşmalarını hayata geçirmeye davet ettik. Açıkçası bunu nasıl yapacağımızı bilmiyordum ama öyleydim.” uygulamaya hazırız.”

“Savaşı biz başlatmadık”

Putin, 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta başlayan çatışmaya değinerek, “Herkes sorunun yalnızca askeri güçle çözülmesini istiyordu. Ancak biz buna izin veremezdik ve durum öyle bir noktaya geldi ki Ukrayna tarafı, ‘Hayır, hiçbir şey yapmayacağız’ dedi.” “Askeri harekat hazırlıklarına başladılar. 2014’te savaşı başlatanlar onlardı. Amacımız bu savaşı durdurmak, biz bu savaşı 2022’de başlatmadık. Bu Bu savaşı durdurma girişimidir” dedi.

Tucker Carlson, “Sizce artık bunu durdurduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Yani hedeflerinize ulaştınız mı?” diye sordu. Soruyu yanıtlayan Putin, “Hayır, henüz hedeflerimize ulaşamadık, çünkü hedeflerimizden biri (Ukrayna’yı) Nazilerden temizlemek. İstanbul’da sona eren müzakere sürecinde de tartıştığımız sorunlardan biri de buydu. geçen yılın başında.”

“Savaşı durdurmak istiyorsanız silah tedarikini bırakmalısınız”

Ukrayna ile barış görüşmeleri yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt veren Putin, “Askerlerimizi Kiev’den çektikten sonra karşı taraf (Ukrayna) tüm anlaşmaları bir kenara attı ve Batılı ülkelerin, Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin talimatlarını takip etti. Rusya’yla sonuna kadar savaşın.” Üstelik Ukrayna Devlet Başkanı (Vladimir Zelenskiy) Rusya ile müzakereleri kararnameyle yasakladı. Herkesin Rusya ile müzakere yapmasını yasaklayan bir kararnameyi imzaladı. Kendisinin ve diğer herkesin bunu yapmasını yasaklamışsa nasıl pazarlık yapacağız? Ancak bir konu üzerinde anlaşmaya varmak için diyalog kurmamız gerekiyor. Gerçek bu değil mi? diye konuştu. Putin, “Ukrayna lideriyle konuşmadıysanız ABD Lideri ile konuşabilirsiniz. Joe Biden’la en son ne zaman konuştunuz?” sorusuna ise “Onunla ne zaman konuştuğumu hatırlamıyorum” yanıtını verdi. Putin, ABD yönetimine şu mesajı verdi: “Eğer savaşı gerçekten durdurmak istiyorsanız, silah tedarikini bırakmalısınız. Bu birkaç hafta içinde bitecek. İşte bu” dedi ve Biden’la konuşacak bir şeyi olmadığını söyledi.

Ukrayna’daki paralı askerlere değindi

Putin, “ABD askerlerinin neden Ukrayna’da savaşması gerektiğini anlamıyorum. Ukrayna’da ABD paralı askerleri var. En fazla paralı asker Polonya’dan geliyor, ABD paralı askerleri ikinci sırada, Gürcü paralı askerleri ise üçüncü sırada yer alıyor.” Eğer birisinin düzenli birlik gönderme isteği varsa, bu kesinlikle insanlığı çok önemli, küresel bir çatışmanın eşiğine getirecektir. Bu çok açık. ABD’nin buna ihtiyacı var mı? Ne için? Bölgenizden binlerce kilometre uzakta. Yapacak daha iyi bir işin yok mu? Sınır konusunda Sorunlarınız var, göç sorunlarınız var, 33 trilyon doları aşan borcunuz var. Yapacak daha iyi bir işiniz yok, o halde Ukrayna’da mı savaşmalısınız? Rusya ile müzakere etmek daha iyi olmaz mıydı? Bugün gelişen durumu anlayarak, Rusya’nın çıkarına olduğunu “Sonuna kadar savaşacağınızın bilincinde olarak bir anlaşma yapın. Bunun farkına vararak aslında sağduyuya dönün, ülkemize ve çıkarlarına saygı duymaya başlayın ve spesifik çözümler arayın. Bana öyle geliyor ki bu çok daha akıllıca” dedi.

“Ukrayna’daki sorunlara barışçıl yollarla çözüm aranmasını defalarca önerdik.”

Putin, “NATO’nun Doğu’ya doğru genişlemesinin 1990’larda verilen sözlerin ihlali olduğunu açıkça söylediniz. Bu, ülkenize yönelik bir tehdittir. Siz Ukrayna’ya asker göndermeden hemen önce ABD Lider Yardımcısı bir konuşma yaptı. Güvenlik Konferansı’na katıldı ve Ukrayna Cumhurbaşkanı’nı NATO’ya davet etti “Sizi katılmaya teşvik etti. Sizce bunun sizi askeri eyleme kışkırtmak için bir çaba olduğunu düşünüyor musunuz? “Soruyu cevaplayarak,” Tekrar ediyorum, 2014 darbesinden sonra Ukrayna’da ortaya çıkan sorunlar için tekrar tekrar huzurlu bir çözüm aranmasını önerdik. Ancak kimse bizi dinlemedi. Üstelik tamamen ABD kontrolünde olan Ukrayna başkanları bir anda Minsk anlaşmalarına uymayacaklarını ve bundan hoşlanmadıklarını açıklayarak o bölgede askeri faaliyetlere devam ettiler.” Buna paralel olarak bu bölge NATO tarafından sömürülüyordu. çeşitli işçi eğitim ve öğretim merkezleri kisvesi altında. Esasen orada üsler kurmaya başladılar. Hepsi bu. Bütün bunlar bir araya gelince 2014 yılında Neo-Nazilerin Ukrayna’da başlattığı savaşın sonlandırılmasına karar verildi” dedi.

Tucker Carlson’un “Sizce Zelenskiy bu anlaşmazlığın çözümü için müzakere yapma özgürlüğüne sahip mi?” Putin soruyu şu şekilde yanıtladı:

“Neden olmasın? Ukrayna halkının Ukrayna’yı barışa götüreceğine dair beklentileri üzerine iktidara geldi. Bunu konuştu ve bunun sayesinde ezici bir çoğunlukla seçimi kazandı. Ama sonra iktidara gelince, Sanırım iki şeyin farkına varmıştı: Birincisi, neo-Naziler ve milliyetçilerle çatışmamak daha iyi, çünkü onlar saldırgan ve çok aktifler, onlardan her şeyi bekleyebilirsiniz. İkincisi, ABD’nin başını çektiği Batı onları destekliyor ve her zaman destekleyecektir. Rusya’nın düşmanlarını güçlendirin, bu yararlı ve inançlıdır.Böylece o, halkına Ukrayna’daki savaşı sona erdirme sözü vermesine rağmen ilgili pozisyonu aldı.Aldatıldı.Ukrayna ile İstanbul’da görüştük ve anlaşmaya vardık.Üstelik, Hatta Ukrayna müzakere heyetinin lideri Sayın Arakhamia, bahsettiğim ön belgeyi bile imzaladı, ama sonra tüm dünyaya açıkça şunu söyledi: ‘Biz bu belgeyi imzalamaya hazırdık ama sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson geldi ve Rusya ile anlaştı. Savaşmanın daha iyi olduğunu söyleyerek bizi bunu yapmaktan vazgeçirdi.’ Bakın, açıklaması yayınlandı, bunu kamuoyuna söyledi, buna dönebilirler mi, dönemezler mi, soru şu, istiyorlar mı, istemiyorlar mı, sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı bizimle müzakereleri yasaklayan bir kararname çıkardı, o kararnameyi iptal etsin, hepsi bu. Aslında biz müzakereleri hiçbir zaman reddetmedik. Her zaman ‘Rusya hazır mı?’ diye duyuyoruz, evet reddetmedik. Açıkça reddeden onlar oldu. Peki, kararını iptal etsin, müzakerelere girsin. Hiçbir zaman reddetmedik. Ukrayna’nın Johnson’ın isteğine veya iknasına boyun eğmesi bana hem gülünç hem de çok üzücü geliyor. Çünkü Sayın Arakhamia’nın deyimiyle ‘Bu düşmanlıkları, bu savaşı 1.5 yıl önce durdurabilirdik. Ama İngilizler’ bizi ikna etti, biz de reddettik ve bu şansı kaçırdık.’ Johnson şu anda nerede? Savaş devam ediyor: “Bir sebepten dolayı herkes Rusya’nın savaş alanında mağlup edilebileceği yanılsamasına kapılmıştı.”

“Polonya’yla işimiz yok”

Putin, “NATO ülkeleri hayali bir Rus tehdidiyle kendi halklarını korkutmaya çalışıyor. Bu açık bir gerçek. Akıllı insanlar bunun gerçek olmadığını çok iyi anlıyor. Rusya tehdidini körüklemeye çalışıyorlar.” Carlson, “Bahsettiğiniz tehdidin Rusya’nın Polonya ve Letonya’yı işgal etmesi, yayılmacı davranışı olduğunu düşünüyorum. Polonya’ya Rus birlikleri göndermeyi düşünüyor musunuz?” Soruyu yanıtlayan Putin, “Sadece bir durumda, Polonya Rusya’ya saldırırsa. Neden? Çünkü bizim Polonya, Letonya veya başka bir yerle işimiz yok. Bunu neden yapalım? Bizim hiçbir çıkarımız yok. Bu sadece tehdit tacirliğidir.” ” ” söz konusu.

Kuzey Akımı

Tucker Carlson’un “Kuzey Akımını kim havaya uçurdu?” Soruyu yanıtlayan Putin güldü ve “Kesinlikle sen” dedi. Carlson, “O gün meşguldüm. Nord Stream’i havaya uçurmadım” dedi. Putin, “Şahsen sizin bir mazeretiniz olabilir ama CIA’in böyle bir mazereti yok” yanıtını verdi. “Bunu NATO’nun ya da CIA’nın yaptığına dair kanıtınız var mı?” Soruyu yanıtlayan Putin, “Ayrıntıya girmeyeceğim ama insanlar böyle durumlarda hep ‘Bu işle ilgilenen birini arayın’ diyor. Ancak bu durumda sadece ilgilenen birini değil aynı zamanda beceriye sahip birini de aramalıyız. Çünkü ilgilenen çok kişi olabilir ama hepsi Baltık Denizi’nde.” “Dibe inip bu patlamayı yapabilecek kapasitede değil. Bu ikisinin birbiriyle temas halinde olması gerekiyor: Kim ilgileniyor ve bunu kim yapabilir?” söz konusu.

“Kim gelirse gelsin Rusya’ya karşı tutum değişmeyecek”

“Joe Biden’dan sonra yeni bir yönetim gelirse ABD hükümetiyle yeniden iletişime geçebileceğinizi mi düşünüyorsunuz, yoksa başkanın kim olduğu önemli mi?” Soruna ilişkin Putin, “Bu liderle ilgili değil, kişiliğiyle ilgili değil. Mesela Bush’la çok iyi bir ilişkim vardı. Onun Rusya konusunda birçok hata yaptığını düşünüyorum. Ama genel olarak çok iyi bir ilişkim vardı” dedi. onunla kişisel, insani düzeyde bir ilişki. Diğer politikacılardan daha fazla.” “Fena değildi. Ne yaptığını hiç kimsenin anlamadığı kadar anladı. Trump’la çok kişisel ilişkilerim vardı” diye yanıtladı. Putin, ABD başkanlık seçimlerinde yeni başkanın seçilmesinin “seçkinlerin Rusya’ya karşı tutumunu değiştirmeyeceğine” dikkat çekti.

“Elon Musk’ı durdurmak imkansız”

Yapay zekayla ilgili soruyu yanıtlayan Putin, “İnsanlık şu anda birçok tehditle karşı karşıya. Genetik araştırmalar sayesinde artık insanüstü, uzmanlaşmış bir insan, genetiği değiştirilmiş bir sporcu, bilim adamı, asker yaratmak mümkün. Elon Musk şu anda üzerinde çalışıyor. ABD’de bir insan beyni çipi.” Elon Musk’u durdurmanın mümkün olmadığını düşünüyorum, kendisi uygun gördüğü şeyi yapacaktır. Yine de onunla ortak bir zemin bulmanız ve onu ikna etmenin yollarını aramanız gerekiyor. Onun akıllı bir insan olduğunu düşünüyorum, buna gerçekten inanıyorum. “Bir anlaşmaya varmanız gerekiyor çünkü bu sürecin makul kurallara tabi olması gerekiyor” dedi.

“Evan Gershkovich’in ABD’ye dönme ihtimalini göz ardı etmiyorum”

Rusya’da yaklaşık bir yıldır casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in serbest bırakılıp bırakılmayacağı sorulduğunda Putin, “O kadar çok iyi niyet jesti yaptık ki, bunların tükendiğini düşünüyorum. Kimsenin bize bu şekilde yanıt verdiğini görmedim ama teorik olarak.” Firma olarak ortaklarımızın karşılıklı adım atması halinde bunu yapabileceğimizi göz ardı etmediğimizi söyleyebiliriz. Partner dediğimde öncelikle özel hizmetlerden bahsediyorum. Özel servisler birbirleriyle temas halinde, bu konuyu konuşuyorlar. Biz bunu çözmeye hazırız ama özel hizmet kanallarında tartışılan bazı kurallar var. Bir anlaşmaya varılabileceğine inanıyorum. Yani “O bir gazeteci değil, gizli bilgileri gizlice elde eden bir gazeteci. Gershkovich’in memleketine dönebileceğini göz ardı etmiyorum” diye yanıtladı.

“Rusya’nın mağlup olmayacağını anlamaya başladılar, biz diyaloğa hazırız”

Ukrayna ile müzakerelere ilişkin soruyu yanıtlayan Putin, “Şimdiye kadar Rusya’nın savaş alanında stratejik olarak yenileceği yönünde bir görüş vardı. Artık bunun başarılmasının zor olduğunu anlamaya başlıyorlar gibi görünüyor. Bana göre,” bu imkansızdır ve hiçbir zaman da olmayacaktır.” “Bana öyle geliyor ki Batı’da iktidar sahipleri bunun farkına varmaya başladılar. Eğer öyleyse, bunun farkına vardılarsa bundan sonra ne yapacaklarını düşünmeleri lazım. Biz bu diyaloğa hazırız” dedi. – MOSKOVA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler