Haber

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Kahramanmaraş depremi sonrası yaptıkları çalışmaları anlattı.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, geçen yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremde neler yaptıklarını anlattı.

Türkiye, geçen yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsılmıştı. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, depremin üzerinden 1 yıl geçerken, binlerce kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası yaptıkları çalışmaları anlattı. Bozkurt, büyük yıkımın ikinci gününden itibaren bölgede çalışmalara başladıklarını ve 58 kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardıklarını söyledi. Esenyurt’ta tüm altyapı ve üstyapı stoğunun tek tek incelendiğini belirten Bozkurt, yaptıkları çalışmalar sonucunda ilçedeki tüm riskleri tek tek tespit ettiklerini anlattı. Göreve geldiğinde Esenyurt Belediyesi Arama Kurtarma Timi’ni (ESAK) kuran Bozkurt, depreme karşı çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

“Saat 5 civarında özel sekreterimiz beni aradı ve büyük bir deprem olduğunu söyledi. Haberi alınca belediyeye gittim ve arkadaşlarımla neler yapabileceğimiz konusunda toplantı yaptım. Göreve geldiğimde deprem oldu. en çok önemsediğim konulardan biriydi.Bu nedenle Esenyurt Arama Kurtarma (ESAK) adı altında 44 kişilik tam donanımlı bir grup oluşturduk.Bu ekipten 22 arkadaşımız Hatay bölgesine yönlendirildi. Ertesi sabah ben de bölgeye gittim. Hatta çok büyük bir yıkım vardı. Ekibimiz Antakya bölgesinde çalışıyordu ve 2 günde 40’a yakın depremzedeyi enkaz altından canlı çıkarmayı başardılar. “Göreve geldiğimde” Olası afetlerde arama kurtarma operasyonlarında kullanılmak üzere iki adet tam donanımlı araç satın aldık, ayrıca ambulanslarımızı da bölgeye gönderdik. Aynı zamanda lojistik destek sağlamak üzere bölgeye çok sayıda eşya, makine, teçhizat ve personel gönderdik.”

“Sanki savaştan çıkmış gibiydik”

Bozkurt, “Gittiğimde 40’a yakın vatandaşımız enkaz altından kurtarıldı. Ben çıktıktan sonra 18 kişiyi enkaz altından kurtardık. Ben de çok sayıda moloz yığınına girdim. Bölgede beni üzen birçok durumla karşılaştım ama beni en çok etkileyen olay Defne bölgesinde yaşandı. Düşünün baba yıllarca Arabistan’da çalıştı ve hayatı boyunca o daireyi almak için uğraştı. O 7 katlı bina çöktü, eşi kurtuldu ama kızı ve oğlu Binanın 2. katında. 7 katlı binanın enkazı altında hayat bulmak gerçekten çok zor. Uzun zaman aldı. Mücadele ettik. Sonra o baba yanıma geldi ve ellerimin, ayaklarımın üzerine düştü ve şöyle dedi: , ‘Artık çocuklarımın canlanacağına inanmıyorum, lütfen cesetlerini bir bütün olarak çıkarın.’ Bu benim için büyük bir üzüntüydü. Yaklaşık 2 gün çalıştıktan sonra o baba, oğlunun ve kızının cansız bedenlerine geldi. Onlara ulaştık. Cansızları teslim ederken bile mutlu olan insanları görmek gerçekten çok üzücüydü. oğullarının veya kızlarının cesetlerinin bir insana verilmesi. Bunun gibi birçok hikayeye şahit olduk. “Sanki savaştan yeni çıkmış gibiydik” dedi.

“Deprem mağdurlarını yalnız bırakmadık”

Depremzedelerin yalnız bırakılmadığını belirten Bozkurt, “Depremin ardından yaklaşık 6 ay bölgede kaldık. Çünkü ihtiyaçlar orada da devam etti. Zaten depremden sonra ne olacağını iddia ediyorduk. Organizasyonumuzu buna göre planladık. Bir lider yardımcımız ve bir yöneticimiz aylık görevle orada kaldı. “Sağlık ve güvenlik ekiplerimiz hem yardımların dağıtımı hem de oradaki kadın ve çocukların psikolojik desteği için uzun süre bölgede kaldı ve ihtiyaçların karşılanması için çalıştı” dedi.

“Kimse bizden onların inşaatına tahammül etmemizi beklemesin”

Bozkurt, bina inşa ederken hoşgörü isteyenleri deprem bölgesine götürdüklerini belirterek, “Mühendis olduğum için orada gördüğüm tecrübe ve görüşlerin, bugüne kadar edindiğim görüşlerin, duruşumun ne kadar anlamlı olduğunu gördüm. Burada yapılmak istenene karşıyız. Burada binaların bazı kısımlarına hoşgörülü davranmamızı isteyenlerin sonuçları görmesi lazım.” Bölgeye ziyaretler planladık. Muhtarlarımızı, sivil toplum kuruluşlarını, proje ofislerini ve iş adamlarının çoğunu bölgeye davet ettik. Kent yönetim kurulunu ve bileşenlerini, mühendis ve müteahhit arkadaşlarımızı oraya götürdük. Yanlış yaptığınız yapılara hoşgörü göstermemizi isterseniz ne olacağını görmelerini istedik. Bazıları Vatandaşların binalarıyla ilgili taleplerine neden izin vermediğimizi anlamanızı ve görmenizi istedik. Bazı acılar yaşanabilir ama bu acılardan ders almazsak acılar kaderimiz olmaya devam edecek. Yeter ki bilime ve ahlaka inanalım. Bu şekilde davrandığımızda acıların büyük kısmının artık yaşanmayacağına inanıyorum. “Karşılaşılan sorunlar da telafi edilecek” dedi.

“Prof. Dr. Naci Görür ile çalışmalarımız devam ediyor”

Naci Görür ile çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Bozkurt, “Esenyurt’u depreme dayanıklı hale getirmek için envanterimizi çıkarmakla başladık, zemin etütlerini ve tüm teknik çalışmaları tamamladık. Ortada Prof. Dr. Naci Görür ile tanıştık. Onun sistemi üzerinden topladığımız verileri değerlendiriyoruz.” Altı ana başlıkta Esenyurt’u depreme dayanıklı hale getirmek için çalışıyoruz. Bunlardan biri de idari sistemimizi depreme dayanıklı hale getirmek için baştan başlattığımız proje. İkincisi ise kamuoyunun bilinçlendirilmesi meselesi. Halkın depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla bazı çalışmalar ve tatbikatlar yürütüyoruz. Üçüncü çalışmamız ise alt ve üst yapımızın komple gözden geçirilmesiydi. Gözlemlediğimiz eksikliklerle ilgili İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ, Karayolları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman Bakanlığı gibi kurumlara gerekli yazıları yazdık. Yine sorumluluk alanımıza giren noktalarda analizler ürettik ve yapılması gerekenleri belirledik. Üst yapıya ilişkin bina envanterlerimizi çıkardık. Olası bir İstanbul depreminde Esenyurt’un hangi bölgesinin, nasıl etkileneceğini artık biliyoruz. Buna göre üst yapı binalarının durumunu belirliyoruz. Bu yapılardan ne kadarının ne büyüklükte bir depreme dayanabileceğini, nasıl etkileneceğini, hangi konumda kalacağını araştırdık. Kullandığımız son teknolojik sistemle Esenyurt’un hangi kısımlarının çöktüğünü, hangi noktalarda kayma olduğunu takip ediyor ve aylık olarak takip ediyoruz. Baktığınızda Esenyurt Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının yüzde 6’sını üretiyor. Bunun için gerekli çalışmaları tamamladık. ESAK’ı kurmanın yaptığımız değerli işlerden biri olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla hiçbir şeyin insan hayatından daha pahalı olduğunu düşünmüyorum. 58 kişiyi enkaz altından kurtarmaktan daha pahalı bir şey yaptım mı bilmiyorum. Onlara umut olmak, yüreklerinde, anılarında olmak benim için çok değerli. “Bu hayatta elde ettiğim en değerli başarıdır” dedi.

Bozkurt sözlerine şöyle devam etti.

“Son dönemde özellikle siyasetçiler ayırma politikası izliyor. Antakya’dayken akşamları araştırma yapmak, ertesi gün nerede iş yapılması gerektiğini belirlemek için dışarı çıkıyordum. Şunu gördüm; insanlar sohbet ediyorlardı. Enkazda çalıştıktan sonra yorgunluklarını atıyorlar. Türkiye’nin her bölgesinden insan oradaydı, “Kürtler Kürt aksanıyla, Lazlar Laz diliyle, Trakyalılar Trak aksanıyla konuşuyordu ve birbirlerine yardım ediyorlardı. Bu aslında çok maliyetli bir durum. Gereksiz bir gündem yaratıp onun içinde mücadele ediyoruz. Bu yüzden hayatın gerçek sorunlarını göremiyoruz. Bu saçma tartışmalardan dikkatimiz dağılıyor.” Bir an önce ayrılıklardan kurtulmamız lazım. Hayatın gerçeklerini konuşmamız lazım. Farklı değer, inanç ve kökenlere sahip olmamız bizim zenginliğimiz ya da zenginliğimiz değil. Depremler, işsizlik, çocuklarımızın geleceği, dünya barışı ve doğanın korunması asıl sorunlarımızdır. Sevgiyi, birlik ve beraberliği güçlendirmeye çalışmamız gerekiyor. İnsanlar çocukluk yıllarımdaki gibi geleceğe kaygısız, güvenle bakabiliyorlar” dedi. – İSTANBUL

dogansarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu